lpu
Redakcja portalu LPU24.pl

e-mail: redakcjalpu24@gmail.com

siedziba:
ul.Eustachiewicza 3 lok. 15, 24-100 Puławy

biuro reklamy:
ul.Partyzantów 34A, 24-100 Puławy

DODAJ ARTYKUŁ KUP REKLAMĘ
+48 722 222 268
redakcjalpu24@gmail.com
Radio
HomeAfter WorkCzym jest piwo i podstawowe pojęcia z nim związane

Czym jest piwo i podstawowe pojęcia z nim związane

Od kilku lat w naszym kraju mamy do czynienia z tzw. rewolucją piwną. Jak większość tego typu zjawisk, przyszła do nas z Zachodu, i może będzie to zaskoczeniem dla niektórych, ale krajem który ją zainicjował to USA. To właśnie tam warzy się właściwie wszystkie style piwne, jak również powstają zupełnie nowe.

Piwo towarzyszy ludzkości od wielu tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o warzeniu, bo piwo właśnie warzymy (słowo to powstało od waru czyli gotowania) pochodzą już ze starożytnego Sumeru. Obecnie, większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez tego napoju. Od kilku lat mamy do czynienia ze wzmożonym zainteresowaniem w tej kwestii, pojawiają się nowe nieznane style piwa, jak również wprowadzane są na nowo takie, które ostatni raz uwarzono ponad 20 lat temu. Browary Regionalne zdobywają rynek walcząc już nie ceną, jak kiedyś, a jakością. Pojawiają się także nowe inicjatywy, jak browary rzemieślnicze czyli małe browary produkujące nieduże ilości piwa w ciekawych stylach i z różnymi dodatkami. W tym wpisie chciałbym się z wami podzielić wiedzą na temat podstawowych pojęć związanych z piwem.

Czym jest piwo?

Najprościej powiedzieć, że to napój alkoholowy uzyskany z fermentacji brzeczki otrzymanej ze słodów zbożowych. Niektórzy może się zapytają, a gdzie w takim razie jest chmiel, i owszem teraz nie wyobrażamy sobie piwa bez jego udziału. Pamiętajmy jednak, że w piwie chmiel używany jest w niewielkiej ilości, bardziej jako przyprawa a po drugie nie zawsze tak było, pierwsze zapiski o dodawaniu chmielu do piwa to X wiek. Poza powyższymi dwoma, kolejnym składnikami do uzyskania piwa jest oczywiście woda i drożdże. które dzielimy na drożdże górnej fermentacji oraz dolnej i odpowiednio są to piwa typu „ale” oraz „lager” , istnieją również drożdże fermentacji spontanicznej. Z tych czterech składników uzyskujemy właśnie piwo i w zależności od ilości oraz rodzaju użytych surowców uzyskamy różne style piwne, których jest ponad 100 i ciągle pojawiają się nowe.

Czym jest styl piwa?

Na przestrzeni historii piwa, warzono jego najróżniejsze rodzaje, w zależności od składników do jakich był dostęp. Obecna koncepcja stylu bazuje na pojęciu wprowadzonym przez Michaela Jacksona w książce pt.: „The World Guide To Beer” z roku 1977. Tak więc, czynnikami kształtującymi styl piwa będą surowce, których używamy, technika produkcji (np. rodzaj użytych drożdży) oraz historia, w zależności od kraju, np. osławione Reinheitsgebot czyli Bawarskie Prawo Czystości czy Belgijskie Reguły Klasztorne. W Polsce opisem styli zajmuje się Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

Skoro wiemy już czym jest samo piwo jak również czym jest styl może wprowadzimy jeszcze kilka przydatnych pojęć:

Słód – to nic innego jak skiełkowane ziarno zbóż, najczęściej jęczmienia, które następnie jest suszone lub prażone. Jak już wspomniałem, jest to główny składnik piwa. To słód dostarcza cukrów (oraz enzymów), które są przerabiane przez drożdże na alkohol.

Chmiel – jest stosowany do nadania goryczki jak również charakterystycznego smaku i aromatu (ma również pewne właściwości konserwujące). Począwszy od europejskich ziemisto-ziołowych do nowofalowych chmieli, w których prym wiodą Stany Zjednoczone z ich cytrusowo-żywicznymi odmianami oraz te pochodzące z Australii czy Nowej Zelandii, tropikalno-owocowe. To głównie dzięki chmielowi rozpoczęła się rewolucja w Stanach, jak i pewnie na świecie, bo przecież piwo powinno mieć charakterystyczną goryczkę oraz aromat.

Drożdże i rodzaje fermentacji – drożdże są najważniejszym elementem podczas powstawania piwa, to one je tworzą. Rozróżniamy drożdże górnej fermentacji, które pracują w wyższych temperaturach (ok. 18-22 °C, czasem wyższej), dają więcej posmaków owocowych (estrów) oraz przyprawowych (fenoli). Czasem to one grają główne skrzypce w powstawaniu smaku i zapachu piwa np. w piwie typu weizen, to właśnie dzięki drożdżom powstaje charakterystyczny zapach banana i goździków. Natomiast drożdże dolnej fermentacji wolą niskie temperatury (8-12 °C) W przypadku ich użycia zależy nam zazwyczaj na czystszym smaku i zapachu piwa, mają tworzyć mniej związków aromatycznych, przez co piwo ma profil bardziej słodowo-chmielowy np. pils. Obecnie piwa dolnej fermentacji to głównie domena wielkich i średnich browarów, browary małe, rzemieślnicze skupiają się bardziej na piwach górnej fermentacji.

Ekstrakt początkowy i alkohol – na etykietach znajdziemy również informacje na temat ekstraktu początkowego i alkoholu. Ekstrakt początkowy mówi nam, ile przed fermentacją było gramów cukru w 100 ml roztworu czyli mówiąc prościej, jak bardzo słodowe było piwo np. lekkie pilsy mają ok. 11 stopni a mocne jak porter bałtycki 20-22, z kolei zawartość alkoholu, mówi nam jak bardzo alkoholowe jest dane piwo. Z wartości tych możemy wywnioskować jak mocno piwo odfermentowało czyli jak jest ono treściwe np. jeśli mamy piwo o wartości ekstraktu początkowego 12 stopni i 6% alkoholu to mamy informację że piwo jest mocno odfermentowane i mało zostaje w nim treści.

IBU – jest to nowa informacja na etykietach, jest to skrót z angielskiego: International Bitternes Unit, która w teorii oznacza, że 1 IBU odpowiada zawartości 1 miligrama izo-alfa kwasów pochodzących z chmielu w 1 litrze piwa. Jednak jest to wartość mocno orientacyjna i zależy od wielu czynników. W skrócie, im więcej IBU tym piwo będzie bardziej goryczkowe, np. pils ma od 20 do 30 IBU, piwa koncernowe jak Żywiec, Harnaś itp. mają ok. 17-18 IBU a ipa ma od 60-100.

Dodatki – wiele piw posiada dodatkowe substancje smakowe w składzie. Dodawanie substancji smakowych do piwa było popularne wiele lat przed tym, zanim w Polsce rozpoczęła się moda na piwa rzemieślnicze, jak choćby sławny sok malinowy czy piwa z dodatkiem miodu. Obecnie wygląda to tak, że można dodać prawie wszystko, począwszy od przypraw na dodatkach mięsnych kończąc (piwo z dodatkiem śledzi lub piwo z bekonem). O samych dodatkach można się szeroko rozpisywać, ja ograniczę się może tylko do kilku przykładów jak np. witbier z dodatkiem kolendry i skórki gorzkiej pomarańczy, gose również z kolendrą i solą morską, kriek czyli kwaśne belgijskie piwo z wiśniami oraz piwa starzone w beczkach albo jak to się dzieje w piwowarstwie domowym przez dodatek płatków dębowych różnego pochodzenia.

Powyższy wpis przedstawia same podstawowe wiadomości dotyczące piwa, które wg mnie jest trochę niedocenianym napojem, mimo że towarzyszy nam od kilku tysięcy lat. Obecnie został on spłycony przez wielkich producentów do mocno odfermentowanego, bezsmakowego jasnego lagera.Następnym razem opiszę podstawy piwowarstwa domowego i w co należy się zaopatrzyć aby cieszyć się własnoręcznie uwarzonym piwem.

Udostępnij na:
Oceń ten artykuł
Brak komentarzy

Napisz komentarz